1.Разкажете ни малко за вас и споделете какво ви накара да

...
1.Разкажете ни малко за вас и споделете какво ви накара да
Коментари Харесай

Държавата е сляпа за децата, пенсионерите и инвалидите

1.Разкажете ни малко за вас и споделете какво ви накара да се кандидатирате за пръв път за депутат.

- Здравейте на вас и вашите читатели. Роден съм в София през 1984г. Отраснал съм в ж.к. „ Емил Марков “, понастоящем „ Гоце Делчев “. Учил в 121 СОУ. Завършил съм приблизително техническо обучение Магистър съм по финанси. Последните повече от 10 години се занимавам с планове по оперативни програми основно в IT бранша. Живея на фамилни начала с жена ми и имам две деца. От 7- 8 години пребивавам в регион „ Лозенец “- 23-ти МИР.

Причината да се включва в изборната конкуренция е основно безпътицата, в която ни вкараха досегашните ръководещи и неналичието им на обикновени знания в сферите, в които би трябвало да работят. Очевидно е, че в Народното събрание би трябвало да влязат хора с опит и утвърдили се като експерти в сферата си. Просперитетът трябва да пристигна от млади и необременени с ръководство хора и благодарение на опитни и потвърдени парламентаристи. Радвам се като виждам младежи в листите на партиите, тъй като е време да поемем отговорността за ръководството на Родината ни.

2. Един от вашите цели е помощ освен за компаниите, само че и за физическите лица в изискванията на коронавирус рецесията. Какъв тип помощ би била най-полезна и към кого би трябвало да бъде ориентирана тя?

- За да мога да отговоря на въпроса, е належащо да забележим каква е картината на този стадий. Взети ли са ефикасни ограничения и до каква степен е стигнало тяхното осъществяване. Понастоящем обстановката в България е следната: Все повече семейства изпадат в сериозния най-малко на стандарт на живот, което ги слага под праговете на бедността. За тях става невероятно да покриват нужните си от първа нужда, поради наклонността на възходящата инфлация, както на територията на България, по този начин и на Европейския съюз. Съгласно статистиките инфлацията е повишена до 4,5-4,7%, само че считам, че нейната база е сензитивно изкривена, евентуално заради ненужно включени в потребителската кошница курсове, да вземем за пример по пиано и цигулка.

Едни от най-важните условия при приемане на ефикасни антикризисни ограничения от страната са бързината, лесният достъп и административната облекченост за претендентите - те предопределят навременната наличност на плануванаъа помощ за жителите и предприятията. Затова смятам, че скоростта на даване и адекватността на помощите е предпочитана. За да могат нуждаещите се да разполагат навреме с тях. Така да вземем за пример мярката 60/40, която бе и към момента е разполагаем за бизнеса, е с ниска успеваемост. От една страна тя е извънредно незадоволителна за бизнеса, а от друга симулира дейното присъединяване на страната. Няма да разясня и заемите от по 4500 лева, отпуснати на физическите лица, защото те още веднъж се предоставяха като помощ, планувана за заети лица.

А какво да кажем за хората, изгубили работата си в следствие от пандемията и съпътстващата я рецесия? Мерки за тяхното подкрепяне останаха единствено в границите на фондовете за държавно и публично обезпечаване посредством компенсациите при безработица. В тази връзка считам за извънредно подобаващи механизмите за краткотрайно отлагане на налозите и социалноосигурителните вноски за бизнеса и независимо заетите лица, поради че всички бяха наранени от неподходящите последствия от разпространяването на COVID-19. Въпреки че и тези ограничения страдаха от пороци, уместно е такива механизми да бъдат прилагани за по-дълъг период от време, с цел да се облекчат ликвидните усложнения, с които се сблъскват компаниите и жителите. Ведно с това да се планува да не бъдат начислявани лихви и спомагателни тежести за избран гратисен интервал. Това, което се направи, а точно да се кандидатства за помощи по линия на оперативните стратегии, т.е. по механизмите за разпределяне на средства от ЕФРР, Европейски структурни фондове и други, обрече тези въпросни ограничения на неуспех в огромна степен. Дори оптимално опростени, процедурите не бяха по никакъв начин елементарни, което забави заплащанията и блокира работата на Управляващите органи, може би заради пренебрежението и упованието на страната за доста по-малък брой претенденти.

Според мен помощите следва да бъдат за сметка на държавния бюджет, с цел да се форсира отпущането им. От изключителна значимост е да се намерения за съответно подкрепяне, както на пенсионерите, по този начин и на хората в неравностойно състояние, които в сегашната обстановка са оставени на произвола на ориста. В всекидневието си постоянно срещам хора в такова състояние и в един от диалозите с жител от ж.к. „ Младост “, той ми показа за компликациите на тези хора. Останах с усещането, че страната е сляпа за тях. А те се нуждаят от навременни и съответни ограничения за подкрепяне. Това ще е и първата ми задача като депутат в 47-то Народно заседание, а точно да предизвиквам незабавното взимане на ограничения за подкрепяне под формата помощи за отопление, помощи за медикаменти и помощи за хранителни артикули от първа нужда.

3. Как ще коментирате повишаването на живота най-малко два пъти за последната година?

- С една дума. Безобразие!!! От към година се вихри една неконтролируема далавера с храни и артикули, като страната е безразличен очевидец на протичащото се. Държавни регулаторни органи подвигат цени на ток, парно, газ и вода, само че в същото време ни се изяснява, че е от неприятното ръководство допреди година. А никой нищо не прави, с цел да се усъвършенства ситуацията. Временното държавно управление не оправда огромна част от упованията на хората, да не кажа и по-силна дума. Трябва да се направи държавно управление от българи, милеещи за Родината, които да стартират да се интересуват какво се случва в нея. А до момента в който в ръководството има хора, които си фантазират, че с постове на платени тролове могат да погазват всевъзможни закони, в това число и Конституцията и да минават за герои, нищо положително не ни чака! Защо не опитва някой от Вас да си подписва каквото си изиска с погрешно наличие и да види какво ще последва...

Да се бориш за смяна не означава да промениш имената на хората в корупционните схеми. Така нареклите се партии на смяната се оказаха просто партии на подмяната, което в допълнение забави вдишване на съответен курс на ръководство. Скоро ще би трябвало да променим нещата.

Належащо е да се намерения и за необлагаем най-малко от най-малко минимална работна заплата и да се вкара фамилно подоходно облагане. Например в случай че в семейство с две деца родителите взимат по 1500 лв. и необлагаемия най-малко е 1000 лв., не двамата да заплащат налози, а тези 3000 лв. да се разделят на 4 членното семейство и да паднат под прага, което да ги освободи от налози. Това е и работеща мярка за справяне с демографската злополука, в която се озовахме след дългото ръководство на ГЕРБ.

4. Споменавате за държавен рекет по отношение на дребния и междинен бизнес. Под каква форма е най-много този рекет и по какъв начин може да се спре?

- Този рекет се упражнява от цялата държавна машина, като нормално стартира от Национална агенция за приходите. През последните една-две години не съм разговарял с човек от бизнеса, който да не се е оплакал. В пълномощията на тези служители влиза каквото се сетите. Издават се отчети и актове, противоречащи на хубавичко мисъл и забавното е, че вие би трябвало да потвърждавате, че сте изрядни, а не те, че не сте. Докато текат безумни претенции и преписка, компанията я докарват до положение да не може да работи от запори и непрекъснат тормоз. Тогава към този момент би трябвало да се сетиш, че нещата не вървят по естествения път и да „ помислиш “ за това по какъв начин да се оправят. За страдание нещата вървят по този метод. А служебният кабинет ускори „ контрола “ над компаниите. За да се спре, би трябвало да има единни правила, а не да се мери с двоен критерий по отношение на това, кой кой е и дали в този момент е на власт. Трябва да има и доста тежки наказания за служители, издали непозволени и паднали в съда актове. Тогава ще се замислят малко преди да съсипят нечии занаят и да оставят фамилии без работа.

5. Като кандидат-депутат от 23-ти МИР София се обявявате за създаване или възстановяване на съществуващи детски градини. Това е наболял проблем в столицата. Как може да се преодолее?

- Разбира се! Досега съм се борил и ще продължа да се боря за това. Въпреки че това е в пълномощията на локалната власт, ще предизвиквам и вземам участие във всичко, което да води до превъзмогване на казуса. Столичната община освен че не прави нищо, дори саботира всяка самодейност. С горест следя какво се случва в " Манастирски ливади- запад ", където преди локалните избори 2019 година се даде обещание детска градина и учебно заведение. Намери се терен. До момента несъмнено една година тече срутване на остаряла сграда в отреденото място. Всеки осведомен ще знае, че събарянето на остарялата постройка би лишило неведнъж по-малко време, само че локални „ водачи “ непрекъснато изясняват, какъв брой е комплицирано и по какъв начин не става бързо. Така като виждам до идващите избори няма да е подготвена и госпожа Фандъкова ще може отново да си прави акцията с нещастието на хората, до което тя ги е довела. Всички знаем в други страни по какъв начин се строи. Докато тук бутат един недодялан градеж, може да се построи нов град!

Ще задам и аз въпрос, адресиран до читателите: Как във всички квартали никнат хипермаркети на огромните вериги магазини и за тях не е проблем да се намерят терени, а за детска градина не могат? Столичната община по-слаба ли е финансово от веригите магазини? И един отговор ще дам. Голяма част от терените, на които се строят хипермаркети, са били отредени за детски градини. Та лъжите, че няма терени стават истина откакто терените се продадат. И в районните администрации не е нужно да работят гении, за да се сетят, че като се издадат позволения за градеж на 100 блока, би трябвало да се плануват и детски градини и учебни заведения, тъй като хората гледаме и деца с изключение на домашни любимци!

6. Вече е неотложно да се сформира постоянен кабинет. Какви са стъпките за съгласие сред обособените партии?

- Наложително е! Нещата в страната са докарани до такава злополука, че е невероятно да се обърне курсът от длъжностен кабинет, даже и да беше съответен, което ни убедиха, че не е по този начин. Стъпките са доста, само че в обстановката, в която се намираме сигурно ще се пропуснат много. Според мен е редно да се стъпи на основни цели и да се оставят второстепенните за откакто се пооправят нещата.

Ръководството на Българска социалистическа партия ще излъчи група за договаряния, която, стъпвайки на решения на партията и обективната картина, ще може да се постига разбирателство, без да прави взаимни отстъпки със обществените политики.

7. Къде бърка левицата? На последните два вота Българска социалистическа партия не се показа ослепително и поддръжката за нея понижа. Защо?

- Мога да отговоря в персонално качество на този въпрос, тъй като не съм в управлението на Българска социалистическа партия и нямам право от името на партията да върша заключения. Мнението ми е, че сбъркахме с умерената си и леко пасивна политика. Докато другите се атакуваха нападателно по медиите с какви ли не причини, ние запазихме относителен неутралитет, като се включвахме главно по експертни тематики, без да се влизаме в техния звук. Това очевидно отхвърли част от хората, които търсеха отмъщение или възмездие на предходните ръководещи за последните десетина години. Това вкара в Народното събрание и обединения, които в този момент няма да могат да влязат, тъй като думите не се припокриха с дейности. Сега доверието към Българска социалистическа партия пораства, тъй като народът се нагледа на всякакви запалянковци без никакъв парламентарен опит и с великодушни обещания. Ако ставаше единствено с обещания... В моментното състояние на страната трябват предвидими хора с опит, които знаят, могат и желаят да създадат нещо за Родината си!

8. В листата на 23-ти мир сте с преференция 124. Какви са според вас възможностите да спечелите нужния брой преференции с цел да влезете в избираемите места?

- Шансовете ги дефинират хората. От мен като претендент зависи да съумея да стигна до повече хора, да им опиша за програмата на Българска социалистическа партия, за себе си, да им опиша за вижданията ни и за метода за постигането им. Оттам нататък всичко е в техните ръце. Преференциалният избор към момента не е доста известен и множеството съграждани гласоподават единствено за партия, само че това е единственият метод те да дефинират кой да влезе в Народното събрание и кой да пази ползите им.

9. И за край. С какво не можете да се примирите и като човек, и като политик?

- Като човек в никакъв случай не съм успявал да се примиря с лъжата. Лъжата не е присъща на достойните хора, като подобен съм възпитаван и се старая да бъда. Това е и нещото, което не прощавам на хората. А като политик не мога да ви кажа, тъй като политик не съм бил. Кандидат съм за първи път в парламентарни избори. В локалната власт също не съм взел участие, само че както в персоналния си живот, по този начин и тук ще се придържам към същото - честност, уместност и здрава работа.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР